Nejdražší káva světa

Jejich ceny šplhají u těch nejkvalitnějších výběrů až na částky DESÍTEK TISÍC KORUN za 1 KG. Tyto kávy svojí chutí a lahodností určitě stojí na špici kávových žebříčků právem, ale ani cena nezaručí, že vám tyto kávy budou chutnat. Zde je totiž rozhodující vaše vlastní chuť.

Prví tři místa, mezi které patří nejznámnější a nejdražší kávy: I. Kopi Luwak z Filipín

                                                                                                        II. Blue Mountain z Jamajky 

                                                                                                        III. Hawaiská káva Kona


 I. Kopi Luwak patří mezi nejexotičtější a nejdražší, známá také jako cibetková káva. Cibetky však nejsou jediná zvířata využívaná při produkci lukrativních káv. V Thajsku na podobném principu využívají slony, kterým se stejně jako cibetkám přidávají do krmiva kávovníkové třešně. Na rozdíl od cibetek jsou sloni býložravci, což znamená, že v jejich žaludcích probíhají zcela jiné procesy. Během    12 až 27 hodinového trávení dochází k fermentaci potravy, díky které kávová zrna ztrácejí hořkost a zvýrazňují se jejich čokoládově-ovocné tóny. žádejte Black Ivory Coffee.  


II. Blue Mountain se pěstuje v oblasti Blue Mountain na východním konci Jamajky, okolo 2000 m n. m. Tropické klima poskytuje ty správné dávky slunce a vody. Pouze káva, která je sklizena v této nadmořské výšce v pohoří, získá označení kávy Blue Mountain, stejně jako šampaňské z oblasti Champagne. Sklizeň této kávy je složitý proces s mnoha kroky prováděnými ručně, zůstane pouze produkt nejvyšší kvality. Kávová zrna musí být schválena radou Coffee Industry Board (CIB) na Jamajce.

Káva Blue Mountain má na Jamajce dlouhou a bohatou historii. Jeho existence sahá až do roku 1723 , kdy byl Martinik ještě kolonií Francie. Říká se, že král Ludvík XV. poslal některé kávovníky na Martinik k pěstování. Tyto rostliny se poté dostaly z Hispanioly (dnešní Haiti) na Jamajku, kde bylo mnoho vysazeno a vzkvétalo ve farnosti St. Thomas. V roce 1800 měla Jamajka přes 650 kávových plantáží. 

V plážových letoviscích na Jamajce se denně nalévá průměrně 30 000 šálků čerstvě namleté ​​směsi kávy Blue Mountain. 


III. káva Kona je pěstována na havajských plantážích, na vulkanické půdě svahů sopky Mauna Loa. Má vynikající decentní a bohatou kyselost měkkou chuť s oříškovou příchutí. Hawaii Kona – se pěstuje pouze na jednom místě na světě, na ostrově Havaj, na zlaté Kona Coast, pouze na několika málo farmách Kona kávy. Většina z nich je ve vlastnictví rodiny Kama'aina, tyto plantáže a znalosti o jejich pěstování se dědí z generace na generaci.


  1. Black Ivory Coffee - více než 47000,- Kč/kg
  2. Kopi Luwak – více než 7200,- Kč/kg
  3. Jamaican Blue Mountain Coffeee – více než 2250,- Kč/kg
  4. Hawaiian Kona Coffee - více než 1500,- Kč/Kg